Gepubliceerd in 2013, The Hague and the best of the Netherlands door Violetta Polese en Blake Evans-Pritchard, kiest Den Haag en niet Amsterdam als focusstad van het boek.

De gedachte achter deze keuze is dat veel expats naar Den Haag verhuizen. Hoewel een geldige verklaring, kunnen nieuwsgierige lezers vermoeden dat het extra motief achter de keuze voor Den Haag, is dat het de geadopteerde thuisbasis was van de auteurs tijdens hun verblijf in Nederland. Het boek is geschreven in drie delen, afgesloten met een korte taalles aangevuld met een audio-download.

Essentiƫle informatie over Nederland

Het eerste deel concentreert zich op informatie die essentieel is voor mensen die naar Nederland verhuizen, zoals ziektekostenverzekeringen, het openen van bankrekeningen, het betalen van belastingen en arbeidswetgeving. De uitleg van de Nederlandse economie en politiek in slechts twee pagina’s is een geschenk voor lezers. Verder biedt de beknopte geschiedenis van Nederland de basis voor het begrijpen van beroemde kunstwerken, kerken en monumenten die elk jaar door miljoenen toeristen worden bezocht.

Den Haag

Het voordeel van de kennis van de auteur over de stad en de lokale omgeving wordt duidelijk in het gedeelte gewijd aan Den Haag en omgeving. Wandel- en fietsroutes, musea, sportmogelijkheden, restaurantbeschrijvingen, beschrijvingen van buurten, openbaar vervoer en verborgen pareltjes in de stad, zijn allemaal uitgeprobeerd en getest door het schrijfteam. De contactgegevens, inclusief openingstijden en kosten, worden aangevuld met opmerkingen over waarde en diensten. Dit is vooral handig als je nieuw bent in de stad en een fietsenmaker, een goedkope kapper of een Japans restaurant nodig hebt, maar niet weet waar je moet gaan zoeken.

Beste van Nederland

Ongetwijfeld zal het laatste deel van het boek te maken krijgen met kritiek van zowel de lokale bevolking als de tijdelijke bewoners. Met uitzondering van Zuid-Holland is elke provincie beperkt tot een paar bladzijden. Dit roept vragen op over de visie van de auteurs. Vonden de auteurs Haarlem, Hilversum en Eindhoven niet leuk? En waarom krijgt de Amsterdamse Wallen bijna twee keer zoveel aandacht als het Rijksmuseum en het museum van Van Gogh samen? Wat de antwoorden ook zijn, The Hague and the best of the Netherlands is een informatieve, interessante, soms ongebruikelijke stadsgids, gevuld met voorkennis en enthousiaste aanbevelingen.