Met het risico te klinken als een ongeschoolde pleitbezorger moeten we bekennen dat de vraag om nog een ander boek over de geschiedenis en de cultuur van Nederland te bespreken ons niet met onverminderde opwinding vervulde. Snel door de pagina’s bladeren onthulde de verplichte onderwerpen in elk boek over Nederland – de Gouden Eeuw, water, windmolens, landaanwinning, fietsen, drugs, Anne Frank en prostitutie.

Maar tegen de tijd dat we de laatste pagina van de inleiding van het boek bereikte, was onze aarzeling verdwenen en zaten we gretig tot diep in de nacht te lezen Waarom de Nederlanders anders zijn. We moesten vaak lachen en genoten van de gescheidenis over ons vaderland.

De heldhaftigheid om te gaan zoeken

Why the Dutch are Different geeft antwoord op alle vragen die we hadden, maar we durfden ons tijdens de zoektocht niet te vragen wat er om ons heen in Nederland gebeurde. De nieuwe auteur, Ben Coates, is de Engelsman die de moed heeft om zich te midden van de Nederlanders te wagen, vragen te stellen, onderzoek te doen, de goedkope cocktails te drinken en de tijgeroutfit naar Carnaval te dragen.

Hij ontdekt wat de autochtonen denken over zaken als immigranten, sociale zekerheid, Geert Wilders en Zwarte Piet. Door de stippen van grote historische gebeurtenissen – tot en met de actualiteit – met elkaar te verbinden, krijgt de lezer een duidelijke uitleg over wat het betekent om Nederlander te zijn.

De inhoud van het boek is reikt ver, maar is hanteerbaar gesorteerd in zeven hoofdstukken. In elk hoofdstuk reist de auteur naar verschillende Nederlandse steden, waar hij lokale evenementen bijwoont. Elke gebeurtenis wordt ondersteund door historische achtergrondinformatie met een modern commentaar. Een analyse van de Nederlandse tolerantie ten opzichte van prostitutie, drugs, religieuze en politieke overtuigingen is zowel interessant als toegankelijk.

Een dag die wordt besteed aan het onderzoeken en vieren van carnaval in de zuidelijke steden Maastricht, Eindhoven en Breda omvat een discussie over de impact van religieuze verschillen tussen Nederlanders en het land. Het bijwonen van de Amsterdamse museumnacht leidt tot een discussie over de Gouden Eeuw. Een picknick in Drenthe omvat een discussie over de nazi-bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse reactie op de bescherming van de joodse burgers.

Dus, Waarom zijn de Nederlanders anders? Het antwoord lijkt verborgen te zitten in de manier waarop de Nederlandse geschiedenis de huidige positie van het land heeft gevormd. Er zijn veel voor de hand liggende factoren zoals waterbeheer, windmolens, een verslaving aan zuivelproducten, fietsen en de overbevolking van zakelijke bijeenkomsten.

Een beter begrip van het land en de bevolking is een voorwaarde om je echt thuis te voelen in Nederland. We kunnen dit boek van harte aanbevelen.