Buiten Nederland is het weinig bekend dat een derde van dit piepkleine landje zonder een paar grote dijken onder water zou komen te staan. Wanneer het overgelaten wordt aan Moeder Natuur zou Schipol Airport in feite een meer zijn (het ligt 3 meter onder de zeespiegel) en het landelijke Noord-Holland zou eigenlijk door de Noordzee teruggewonnen moeten worden.

Jacob Vossestein (auteur van Dealing with the Dutch) heeft een heel boek geschreven over de bezorgdheid van het Nederlandse volk om water uit hun klompen te houden, en The Dutch and their Delta: Living below sea level, is zijn recente aanbod. Dit bijbelse compendium is een genot voor iedereen die in Nederland woont, vroeger of nu, die zich ooit een beetje heeft afgevraagd hoe ingewikkeld het is om de oceaan uit de Lage Landen te pompen.

Met overal tekenen van hun hachelijke situatie in de vorm van windmolens, kanalen, polders en enorme met gras begroeide bulten aarde die de golven tegenhouden, kan men zich alleen maar verbazen over het wereldleidende vernuft van Nederland op het gebied van waterbeheer. Je hoeft geen ingenieursnerd te zijn om je af te vragen hoe het allemaal werkt, je hoeft alleen maar vanaf de top van een dijk tijdens een storm naar de zee te staren om het gevoel van angst te begrijpen wat deze mensen vroeger gehad moeten hebben.

Met 300 pagina’s met uitstekende foto’s en beschrijvende uitleg schittert Vossestein’s enthousiasme over het onderwerp en zijn duidelijke liefde voor dit prachtige landje. The Dutch and their Delta: Living below sea level is een verrassend fascinerende lectuur en een perfecte aanvulling voor iedere zichzelf respecterende Nederlandse koffietafel.