Dit prachtige leerboek brengt alle regels en normen van het fietsen in Amsterdam naar voren, naast prachtige foto’s van de dagelijkse fietservaringen. Koop het voor iedereen die op bezoek komt en een introductie nodig heeft voordat hij/zij met de fiets de stad in gaat.

Auteur Xing Chen is een neurowetenschapper die in 2014 naar Nederland is verhuisd voor haar werk. Ze groeide op in Singapore en woonde in het Verenigd Koninkrijk en de VS voordat ze hier aankwam. Als kind leerde ze fietsen, maar al snel leerde ze dat de fietspaden van Amsterdam niet te vergelijken zijn met de rustige voorstedelijke straten die ze gewend was.

Het boek is onderverdeeld in vijf hoofdstukken over fietsen en fietsaccessoires, verkeersborden, tips en etiquette, gedrag en weer. Heb je enig idee wat alle verkeersborden betekenen? Na het lezen van dit boek weet je het allemaal.

Fietsen voor beginners

Het is in wezen een fietsboek voor beginners. Het materiaal is af en toe aardig droog, maar dat geldt ook voor de fietsregels. Er is een leuk verhaal over de auteur in het begin, maar wat het boek vooral leuk houdt zijn de foto’s. Veel van de foto’s zijn gemaakt door Shirley Agudo, de fotograaf achter ‘The Dutch and Their Bikes’ en laten de interessante en vreemde dingen zien die je tijdens het fietsen in Amsterdam kunt zien.

Maar de foto’s laten ook uitgebreid de verkeersborden, omstandigheden en wegligging zien die je tijdens het fietsen kunt tegenkomen.

Zoals de titel al doet vermoeden, is het boek volledig gericht op Amsterdam. Hoewel de meeste informatie geldig is in heel Nederland, zijn er een aantal specifieke zaken die alleen van toepassing zijn in de stad zelf. Denk hierbij aan informatie over de plaatselijke fietsverhuurbedrijven en de contactgegevens van de politie. Als je deze informatie voor je eigen stad wilt vinden, dan is dit gelukkig vrij gemakkelijk om te vinden op de website van je gemeente.

Het boek is compact, waardoor het gemakkelijk mee te nemen is en een geweldig cadeau is voor nieuwkomers. Of bewaar het in je huis voor gasten die nerveus zijn om alleen uit te waaien.