Met de jaren zijn er een aantal geweldige boeken voor vrouwen geschreven. Door de overvloed aan keuze is het echter moeilijk om de echte klassiekers uit te kiezen. Hieronder zullen we 10 boeken bespreken die je als vrouw gewoon gelezen moet hebben.

 

De rode tent

De rode tent

Hier is een blik op het moeilijke leven van een vrouw in de oudheid. Het verhaal is ontleend aan Jacob en zijn vier vrouwen in het boek Genesis. Maar daar eindigt de basis.

De auteur weeft een verhaal over hoe Dinah de enige dochter van Leah en Jacob is. Ze leeft een mooie jeugd in Mesopotamië en als ze uitgroeit tot een vrouw, besteedt ze tijd aan het leren van de verhalen van de vier vrouwen, verwerft ze de vaardigheden om verloskundige te worden en lijdt ze onder de dood van haar man door de handen van haar broers.

Dinah komt in Egypte terecht, zwanger en leert een nieuwe taal. Maar dat weerhoudt haar er niet van een buitengewoon leven te leiden. Dit verhaal is er echt een die kijkt naar wat vrouwen doen in de maatschappij die gedomineerd wordt door mannen die de neiging hebben tot agressie.

 

 

Snow Flower en de geheime waaier

Snow Flower en de geheime waaier

Lily en Snow Flower zijn zeven als ze ‘laotong’ worden – vrienden die met elkaar konden communiceren en elkaar konden begeleiden nadat ze waren uitgehuwelijkt en getrouwd.

Hun verhaal begint in het 19e eeuwse China, waar de voeten van de vrouw nog steeds gebonden waren en de maatschappelijke verwachtingen vrij streng waren. Vrouwen zaten in georganiseerde huwelijken en bevonden zich vaak geïsoleerd en zonder contact met anderen, vooral als ze op het platteland woonden.

Lily en Snow Flower zijn in staat om een geheime schrijftaal te leren, nu shu. Dit stelde hen in staat om ondanks hun isolement met elkaar te communiceren en naar elkaar te schrijven op waaiers of zakdoeken in geborduurde boodschappen. De twee vrouwen blijven vrienden door hongersnood, moederschap en door vele andere beproevingen in het dagelijks leven.

Als er een misverstand ontstaat, begint de vriendschap van Lily en Snow Flower te ontrafelen. Zullen ze het goedmaken? Ontdek het in dit verhaal over triomf en tragedie, liefde en verlies, vriendschap en hartzeer.

 

Vader hemel, moeder aarde

Vader hemel, moeder aarde

Dit boek speelt zich af in prehistorische tijden hoog op het noordelijk halfrond, waar de winters streng waren. Het verhaal gaat over Chagak, een dappere vrouw die in moeilijke omstandigheden volwassen wordt.

Tijdens het verzamelen van bessen valt een andere stam die van haar aan en worden ze allemaal verbrand en gedood. De enige overlevenden zijn Chagak en haar broertje Pup.

Na het begraven van alle leden van haar stam, probeert ze de stam van haar grootvader te vinden, maar in plaats daarvan vindt ze een eiland en een man genaamd Shuganananan. Daar sterft het broertje van Chagak en Shugananan zorgt voor de rouwende Chagak.

Niet lang daarna bezoekt een man met een dubieus karakter het eiland en neemt Chagak met geweld mee, en hij maakt haar zwanger. Getraumatiseerd belooft Chagak nooit te trouwen. Ze baart Samiq.

Wanneer ze een andere stam tegenkomt, wenkt de stamhoofd Kayuq haar om voor zijn zoon te zorgen die op de rand van de dood wankelt, omdat de vrouw van Kayuq en moeder van zijn zoon overleden is. Hij verklaart zijn liefde voor Chagak. Maar zal ze met hem trouwen ondanks haar gelofte?

Dit verhaal toont de zuiverheid van het hart van een vrouw die de ergste klappen van het leven heeft doorstaan, maar volhardt en triomfeert ondanks haar obstakels – een inspirerend boek in die zin. Je zult niet in staat zijn om dit boek neer te leggen.

 

The dance of the dissident daughter

De dance of the dissident daughter

Ook de auteur van Ver van huis, Kidd deelt haar levenservaringen als vrouw van een baptistenpredikant die haar religie en haar rol in de maatschappij in twijfel begint te trekken.

Ze verkent haar spiritualiteit op een manier die ze nog nooit had durven doen: vanuit een meer vrouwelijk perspectief. Terwijl ze nog steeds gelooft in het Christendom, gaat ze verder met een nieuw soort geloofssysteem. Ze leert heiligheid te vinden in haar omgeving en in zichzelf.

Dit boek volgt Kidd op een geestelijk ontwaking die de kant van ons allemaal wakker maakt die zowel teder als vrouwelijker is. Deze reis is er een van legendarische volharding en erkenning van het feit dat we allemaal onze vrouwelijkheid moeten omarmen en er trots op moeten zijn.

 

De levenslessen van Little Tree

De levenslessen van Little Tree

Dit ontroerende verhaal begint met een jongen die op jonge leeftijd wees was. Hij gaat bij zijn grootouders wonen. Zijn grootvader is blank en zijn grootmoeder is Cherokee.

Ze leren hem over het respecteren van de natuur, nemen alleen wat nodig is en laten de rest over aan Moeder Natuur om mee te doen wat ze nodig heeft. Hoewel dit gebeurt tijdens de Grote Depressie, leert Little Tree dat alles wat je nodig hebt liefde is.

Hij leert dat wanneer blanke mannen naar het huis van zijn grootouders komen om geld en belastingen te vragen, zijn grootvader zich staande kan houden en merkwaardige manieren verzint om het kapitalistische economische systeem te ontwijken. Hij ontwikkelt de minachting voor de blanke man verder als hij naar een volledig blanke school wordt gebracht.

De pogingen van de school om te integreren werken averechts, maar hoe gaat Little Tree ermee om? Ontdek het in dit glorieuze verhaal van liefde en verlies, doorzettingsvermogen en een meedogenloze liefde voor het leven met een gezonde dosis respect voor de natuur.

 

In de tijd van de vlinders

In de tijd van de vlinders

De auteur, Julia Alvarez, schildert een fictief verhaal van de zusters Mirabal, wiens verhaal gebaseerd is op historische feiten. Dit aangrijpende verhaal speelt zich af in de jaren zestig van de vorige eeuw en bevat perspectieven van de vier zusters die aspecten van de onderdrukkende dictatuur van Trujillo onthullen.

In de Dominicaanse Republiek probeert een ondergrondse beweging zijn regime omver te werpen. Alle zusters en hun echtgenoten, behalve Dede, worden actieve leden van de beweging om Trujillo omver te werpen.

Wanneer de autoriteiten hun echtgenoten ontdekken en arresteren, bezoeken de zusters hen in de gevangenis. Het verhaal eindigt met een gevecht om wat juist, eerlijk en fatsoenlijk is. Zullen de zusters overleven en met succes helpen de dictatuur omver te werpen?

Hoewel het een spannend verhaal is, zul je de schoonheid zien in de manier waarop deze vrouwen hun leven hebben geleefd en hoe ze in de Dominicaanse Republiek nationaal bekend zijn geworden als de “vlinders” of “las mariposas”. Hun inspanningen om een dictatuur omver te werpen verhoogden de status van deze vrouwen als nationale helden.

 

Een keukenmeidenroman

Een keukenmeidenroman

Dit ongelooflijke boek is een aangrijpend verhaal over liefde en verlies in de jaren zestig in Mississippi. Drie vrouwen – een blanke en twee zwarte – komen samen en vormen een eigen beweging die zal helpen bij het herdefiniëren van hun rol in de maatschappij en zelfs hun rol als vrouw.

Skeeter, een pas afgestudeerde, wil schrijver worden. Ze weeft de verhalen en lotgevallen van zwarte dienstmeisjes en hoe hun blanke werkgevers hen mishandelen.

Alhoewel dit boek al is verfilmd – het is zo goed – zullen veel vrouwen de welbespraaktheid en het punctuele schrijven van Kathryn Sockett op prijs stellen. Een kronkelend verhaal van triomf, deze drie vrouwen zullen je wereld binnenkomen en je zult er hetzelfde uitkomen, maar toch anders, en ten goede.

 

De kracht van Atlantis

De kracht van Atlantis

Dit boek is een angstaanjagend inzicht in de problemen en kwesties waar we allemaal mee te maken hebben in onze huidige samenleving. Hoewel fictief, gaat deze roman in op de verhalen van de Amerikaanse industrie en wat er gebeurt als industriële arbeiders in staking gaan.

Wat deze roman zo meeslepend maakt, is het feit dat de verhaallijn in wezen de filosofische waarden van de auteur, Ayn Rand, evenaart. Taggart, een van de hoofdpersonen, wordt geconfronteerd met de grimmige realiteit van het leven in een recessie.

Ze zal het probleem van het redden van het land op zich nemen, het zich eigen maken en een oplossing vinden, ondanks monumentale obstakels.

Ayn Rand vindt de geest van de mensheid opnieuw uit door de moeilijke vragen te stellen: wat als het leven zoals we dat kennen ophoudt te bestaan en de “motor stopt met draaien”?

 

Geest van verlangen

Geest van verlangen

Misschien is de auteur echt in contact met het “vrouwelijke”, omdat hij dit verhaal vertelt over een jong verliefd stel in het begin van de 20e eeuw, maar dan vanuit het perspectief van Ginny.

Hij creëert een prachtig verhaal van ontluikende liefde die de ontberingen van het leven op een boerderij moet doorstaan, de dood van een kind, het verlangen van Ginny naar verlossing en de intolerantie van Tom voor de religieuze neigingen van Ginny.

Het huwelijk lijkt gedoemd te zijn om te mislukken tot Ginny op een dag haar ware genot realiseert. Deze roman is meteen een tragisch liefdesverhaal met een einde dat je zeker dagenlang zal laten nadenken over je eigen verlangen.

Iedereen die relaties waardeert of in een moeilijke relatie zit, moet dit boek lezen.

 

De gifhouten Bijbel

De gifhouten Bijbel

Nathan Price, een evangelische baptistenpredikant, neemt zijn familie mee op een zendingsreis naar Belgisch Congo.

Hij neemt zijn vrouw en vier dochters mee, samen met alles wat ze denken dat ze nodig hebben. Wat ze niet weten is dat veel van de voorwerpen die ze meenemen niet compatibel zijn met Afrika: de zaden die ze meenamen sterven uit, hun stijl van religie is vreemd aan de inwoners daar, zelfs waar ze wonen, test de grenzen van hun culturele kennis.

Terwijl het verhaal zich ontvouwt, treffen tragedies de familie. Hun leven is volledig veranderd door hun ervaringen in Congo en naarmate de familie groeit en verandert, zullen ze nooit meer hetzelfde terugkeren naar de Verenigde Staten.

Dit is een prachtig verhaal van hoop, van verloren goede bedoelingen en een hartverscheurend verhaal van de triomfantelijke vrouwelijke geest. Dit is een must voor Kingsolver fans en vrouwen uit alle lagen van het leven.

 

Conclusie

Toen we de boeken voor deze lijst aan het samenstellen waren, hadden we er geen idee van dat er verscheidene al verfilmd waren. Dat laat zien: geweldige boeken krijgen veel lezers en Hollywood besteedt aandacht.

We hebben al deze boeken gelezen. Ze hebben ons leven op verschillende manieren geraakt. We wandelen nu met een breder wereldbeeld, een grotere tolerantie voor alle mensen op de planeet en een verlangen om het woord te verspreiden over een aantal ongelofelijke boeken die je leven kunnen veranderen.