Als je ooit bovenop een gebouw hebt gestaan dat uitkijkt over een grote stad en je je afvraagt wat je in de verte kunt zien, dan is Uitkijkpunten misschien wel de moeite waard. Eelco van Geene en Marijke Mooy hebben een alternatieve gids gemaakt die je niet op de begane grond door de stad leidt, maar Amsterdam van bovenaf bekijkt en mooi in foto’s presenteert.

Uitkijkpunten toont panoramafoto’s van de Amsterdamse skyline in alle richtingen vanaf 30 verschillende uitkijkpunten rond de stad, zoals Westerkerk, Centraal Station en zelfs Schiphol (!), en alle hoogtepunten en interessante bezienswaardigheden zijn aangegeven aan de horizon. Elke foto gaat vergezeld van praktische informatie in het Nederlands en Engels, zodat het zowel bewoners als toeristen aanspreekt. Bezoekersinfo stukken bevatten transportadvies, toegangskosten, toegang voor rolstoelgebruikers (of het ontbreken daarvan) en nabijgelegen drankgelegenheden. Een bijzonder leuke toevoeging is de fotografietip voor amateurfotografen op elke pagina.

Met iets meer dan 200 pagina’s en A5-formaat is Uitkijkpunten vrij groot, maar het is nog steeds klein genoeg om in een rugzak te passen en het is een verfrissende verandering ten opzichte van traditionele, met feiten overladen en toeristische stadsgidsen. En als je van fotografie houdt, dan geeft dit een nieuw en onorthodox beeld van de hoofdstad. Als je hier al jaren woont of je denkt dat je alles in Amsterdam hebt gezien, dan biedt Uitkijkpunten een geweldige kans om deze prachtige kleine stad vanuit een heel nieuw panoramisch perspectief te verkennen.