Het Stuff Dutch People Like imperium is de laatste jaren flink uitgebreid met een blik eerder dit jaar op taal en nu een duik in de wereld van het moederschap.

Auteur Colleen Geske, geboren in Canada, heeft haar aandacht nu gericht op het vieren van het Nederlandse ouderschap en vraagt zich af “waarom Nederlandse moeders het allemaal hebben?”

Zo is het niet begonnen. “Thuisbevallingen waren geen stadslegendes, zoals ik had gehoopt, maar een angstaanjagende realiteit”, schrijft ze in de inleiding. “Zou ik daadwerkelijk kunnen bevallen, laat staan een gezin grootbrengen, in dit land ver weg van het comfort en de vertrouwdheid van thuis?” Colleen is nu de trotse moeder van twee kinderen, beiden geboren in Nederland en beiden opgegroeid tot kleine Amsterdammers. Het boek Stuff Dutch Moms Like is deels gebaseerd op haar ervaringen, deels op stapels feiten en nuttige informatie en deels op de ervaringen van andere moeders, zowel Nederlandse als buitenlandse.

Het Nederlandse ouderschap, zo stelt ze, wordt vaak omschreven als relaxt, ontspannen en vrij tolerant. Niet dat ze met deze observaties zou argumenteren, maar dat je “ten onrechte zou kunnen aannemen dat deze opvoedingsstijl zonder inhoud of reden is”. Helikoptermoeders moeten nog in Nederland aankomen en vrijheid, zelfstandigheid en kinderwens staan voorop.

De stijl is licht en informatief, als een praatje met een vriendin. En het enthousiasme van Colleen is zo overtuigend dat je uiteindelijk zou kunnen wensen dat je zelf een baby kreeg, om het allemaal uit te testen.