Wat hebben schaatsen, orthodoxe christenen en ecstasypillen met elkaar gemeen? Het zijn allemaal typisch Nederlandse voorwerpen uit een nieuwe bundel die onderzoekt wat het betekent om uit Nederland te komen.

Nederlandse schrijvers kregen de opdracht om hun favoriete feiten en herinneringen over de objecten om hen heen in Nederland op te schrijven. Het resultaat is een vrij uniek inzicht in wat dit land doet tikken. Van de haringkar tot de beruchte wanten.

Bijdragen komen onder andere van schrijver Mano Bouzamour die de bierfiets bespreekt, columnist Gerry van der List die de Nederlandse liefde voor tuinkabouters onder de loep neemt en Wim Brandts die zich bezighoudt met de alomtegenwoordige stroopwafel.

Natuurlijk zijn veel van deze objecten niet eens uitgevonden in Nederland, zoals het boek met tegenzin toegeeft, maar de aanbidding ervan is nog steeds duidelijk. Volgens Henk van Os hoort de kaasschaaf, een Noorse uitvinding, thuis in Nederland en moet het aan de Nederlanders worden overgelaten om goed te kunnen functioneren.

Over het geheel genomen schetsen de verhalen een beeld van wat belangrijk is voor de Nederlanders en hoe dit hen uniek maakt. En de verhalen laten de excentrieke manieren zien waarop de Nederlanders de nationale tradities, zoals hun passie voor het gebruik van oranje bij alle nationale feestelijkheden, op een excentrieke manier bewaken.

Er zijn ook momenten dat het boek iets nieuws onthult over het land dat bekend staat om zijn windmolen, de neiging om te fietsen. De lijst van het boek lijkt misschien stereotypisch, maar alles is niet zoals het lijkt. De tulpenbol heeft minder te maken met de Nederlandse cultuur dan met het voortbestaan van een bloeiende toeristenindustrie en wordt door de Nederlanders zeker niet gezien als hun nationale bloem.

Van geraniums tot zwarte kousen, de verhalen bevatten veel anekdotes uit de typisch Nederlandse jeugd van de 26 schrijvers die een bijdrage hebben geleverd. Maar wees gewaarschuwd, de geromantiseerde herinneringen die door de ogen van de jonge Nederlander worden ervaren, worden zwaar leesmateriaal als je ze allemaal tegelijkertijd leest.

De woorden ‘Nederlands’ en ‘Nederland’ worden meer dan 175 keer gebruikt. Deze collectie is volgestouwd met feiten waar je zowel bezoekers als Nederlanders mee kunt imponeren.