Nederland beschouwt zichzelf misschien graag als een klein landje (een klein kikkerlandje, zoals we zo graag zeggen), maar dit is een gigantisch groot boek. NLXL van Karel Tomei weegt maar liefst 3,5 kilo, maar is zo’n genot om naar te kijken dat je het gewicht op je knieën vergeet.

Het boek is gebaseerd op de traditie van schilderijen met vogelperspectief waarin de wereld vanuit de lucht wordt vastgelegd. De complexe patronen van teruggewonnen land doorkruist door sloten, het contrast tussen bollenvelden en een golfbaan, grote zandvlaktes met een stad in de verte, een uitzicht op een druk caféterras, het ingewikkelde houtsnijwerk op het dak van een kathedraal.

Maar het is het landschap dat echt het meeste voorkomt en het mooiste is in NLXL. Nederland mag dan wel zo vlak zijn, maar het heeft nog steeds een verbazingwekkende variatie in het landschap. Van de duinen aan zee tot de zuidelijke heidevelden, van de zeehonden die op een zandbank liggen te zonnen tot ingewikkelde stadsgezichten. NLXL maakt een prachtig, zij het zwaar, geschenk voor iedereen die van Nederland in al zijn variaties houdt.

Je kunt NLXL bij alle goede boekhandels en online kopen.