Wanneer (meestal beginners) hun droom om het schrijven van fictie willen nastreven worden er vaak makkelijk voorkombare fouten gemaakt. Hieronder zullen we deze fouten uitgebreid toelichten.

 

Te veel personages

Wanneer een beginner voor het eerst een kort verhaal of een fictieboek schrijft, proberen ze vaak te veel personages in de eerste paar pagina’s te plaatsen. Elk personage moet worden ontwikkeld en het lezen van een boek waarin de eerste paar pagina’s vier of vijf personages bevat, is niet effectief. Er is duidelijk te veel detail voor de lezer om in zo’n korte ruimte te verwerken. Streef naar een solide openingsscène en het is relatief eenvoudig om in de eerste paar pagina’s te focussen op slechts één of mogelijk twee personages.

Als je de scène beschrijft, kun je je ook focussen op een actie, wat een manier is om je personages langzamer te introduceren. Dit geeft de lezer de tijd om de scène in beeld te brengen, het personage of de personages te leren kennen en een idee te krijgen van het thema van het verhaal.

Het kan je helpen om korte vignetten te schrijven van een gesprek of een actiescène. Evalueer wat je hebt geschreven en als je tevreden bent, ga dan naar de volgende scène.

 

Vermijd het gebruik van te veel onderdelen

Soms kunnen verhalen de lezer in verwarring brengen door te veel plotpunten in slechts een paar pagina’s. Wees voorzichtig om elk plotpunt te gebruiken om een specifieke scène te bouwen. Actie, tempo en interesse zijn de kenmerken om naar te streven in elke scène. Wees specifiek met de informatie die je schrijft om de lezer een volledig beeld te geven.

Het is belangrijk om alleen informatie op te nemen die het plot vooruithelpt en irrelevante details weg te laten. Als je bijvoorbeeld een postbode noemt wiens enige functie is om een brief te bezorgen, vermeld dan niet zijn naam of dat hij een slechte rug heeft.

Wees fantasierijk met je schrijven. De wind waait, brult, scheurt, zweept, enzovoort. De manier waarop je woorden beschrijft zal een interessanter element toevoegen aan je schrijven.

Pas op dat je te veel irrelevante details gebruikt. Omdat het doel is om het plot te ontwikkelen, de karakterisering te verbeteren en tegelijkertijd een gevoel van tijd en plaats te geven. Bewaar de details voor je belangrijke personages.

Tips voorkomen schrijffouten

 

Mis je inbeeldingsvermogen?

Vaak ontbreekt het nieuwe schrijvers aan levendige beelden, wat hun fictie saai maakt. Vermijd het gebruik van oude clichés en flauwe grapjes. Grappen kunnen prima zijn, maar maak ze uniek en passend bij de omstandigheden.

Gebruik beelden die passen bij het personage in je verhaal. Als het personage bijvoorbeeld altijd bezig is met rondrennen, gebruik dan beelden die betrekking hebben op snelheid. Plaats het personage in een scène of plaats die betrekking heeft op snelheid, zoals een snelle auto of een sneltrein.

 

Creëer een gevoel van plaats

Het is belangrijk om je lezers te laten zien waar je personages werken en waar ze wonen. Als je niet alle zintuigen met je beschrijvingen betrekt, zullen de personages in een vacuüm rondzweven. Als het verhaal zich afspeelt in het louche gebied van een grote stad, beschrijf dan het uiterlijk van de gebouwen, de geuren en het type mensen dat in het gebied woont. Hetzelfde geldt als het verhaal zich afspeelt in een buitenwijk van de stad. Hoe ziet het eruit? Hoe schijnt het licht op de huizen?

Vaak beschrijven de auteurs hoe de dingen er uitzien, maar denk na over hoe angst smaakt of hoe boosheid ruikt. Wees avontuurlijk met je woorden om de achtergrond van het verhaal te creëren.

 

Dialoogvaardigheden

De dialoog moet echt klinken om de interesse van de lezer te behouden. De dialoog moet het conflictniveau verhogen om het verhaal vooruit te helpen. Hoewel het belangrijk is om het tempo of de intensiteit van het verhaal te veranderen, moet de intensiteit geleidelijk toenemen om meer anticipatie in de lezer te produceren. Als het saai, te compleet of aangenaam is, wordt het niveau van het conflict niet verhoogd. Vermijd personages die lange biechtstoeltoespraken maken of die lange, gezellige gesprekjes voeren. Gebruik de dialoog om essentiële informatie te verstrekken en het belangrijkste is dat de dialoog het personage moet laten zien.

 

Grammatica

Fouten in de grammatica springen er als een lelijk eendje uit. Het is essentieel om je verhaal te lezen en te herlezen om op zoek te gaan naar grammaticafouten en om ervoor te zorgen dat je niet steeds dezelfde woorden herhaalt. Het beste is om je verhaal minimaal een week lang opzij te zetten, lees dan je hele verhaal hardop voor. Meestal zul je fouten vinden die er direct uitspringen en die je de eerste keer hebt gemist. Zet een vraagteken bij de probleemgebieden terwijl je leest.

Als je je vaag ongemakkelijk voelt bij een scène of passage, vraag jezelf af of deze scène in dit verhaal thuishoort. Afhankelijk van het belang van de scène kan het zijn dat je de scène wilt verwijderen of herschrijven.

Schrijffouten-voorkomen

 

Conclusie

Nadat je uiteindelijk die laatste correcties hebt aangebracht, is je verhaal compleet. De extra tijd die je besteedt aan het herlezen en herschrijven van sommige delen van je boek, zullen zeker de moeite waard zijn. Het kan het verschil zijn voor je uitgever om je boek wel of juist niet te drukken.