Wat zijn de voordelen van lezen? Twee decennia geleden was het antwoord op deze vraag misschien beperkt tot een paar punten, maar de technologie vraagt om een breder perspectief. Er zijn verschillende voordelen van het lezen van verschillende platforms, waaronder kranten, boeken, romans, tijdschriften en blogs. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van elk medium die van toepassing zijn op kinderen, tieners en volwassenen.

 

Voordelen van het lezen van tijdschriften

Op de hoogte blijven van veranderende trends

Tijdschriften verpakken informatie op een glanzende en aantrekkelijke manier voor de lezers. Ze bevatten bijgewerkte informatie over wat er gaande is, of het nu gaat om een generiek lifestyle magazine of een magazine over een nicheonderwerp.

Je blijft op de hoogte van veranderende trends, of het nu gaat om een lokaal nieuwtje, een nieuwe fashion accessoire op de markt, de nieuwste tattoo van Justin Bieber of meningen over een nieuwe wet in jouw land. Het bladeren door tijdschriften zorgt voor licht leesplezier en kan interessant zijn voor degenen die geen interesse in erg zwaar leesmateriaal of niet langer dan een kwartier op één plek kunnen zitten om een boek te lezen.

 

Je kennis over een nichegebied vergroten

Bijna elk bestaand kennisgebied heeft waarschijnlijk een tijdschrift over een bijbehorend onderwerp. Van vrouwenbladen tot wetenschappelijke en technische tijdschriften, van sporttijdschriften tot Reader’s Digest en van mode- en lifestylemagazines tot fototijdschriften of gezondheidsmagazines. Lezers hebben veel keuze in tijdschriften als het gaat om niche interesses. Vergroot je kennis in een bepaalde hobby, niche of interesse door tijdschriften te lezen.

 

Tijd doorbrengen zonder het te verspillen

Tijdschriften lezen lijkt misschien een goed tijdverdrijf op een saaie middag, maar je kan onbewust een hoop trivia kunnen verzamelen als je lui door de pagina’s bladert. Een van de belangrijkste voordelen van het lezen van tijdschriften als een manier om tijd door te brengen, is dat je niet weet welk stukje informatie in je geheugen blijft.

Je denkt hier misschien niet aan wanneer je door een tijdschrift gaat dat op je wacht in de wachtkamer van de huisarts. Maar wanneer je je iets abrupt herinnert terwijl je later een gesprek met iemand hebt, kun je eraan herinnerd worden dat je die trivia in een tijdschrift hebt opgepikt.

Stress verminderen

Het lezen van tijdschriften van je interessegebied zal waarschijnlijk je geest verlichten en stressniveaus verminderen. Merk op hoe opgefrist en verjongd je je voelt na het lezen van een tijdschrift waar je van houdt.

Het bladeren in een tijdschrift kan je ook een hoop willekeurige ideeën, een uitbarsting van inspiratie geven of kan je humeur plotseling doen opleven als je iets interessants ziet om later op de dag over bij te praten.

Tijdschrift lezen voordelen

 

Voordelen van het lezen van boeken en romans

Je woordenschat vergroten

Het lezen van boeken of romans is direct evenredig met de toename van de woordenschat. Een extra voordeel van het lezen van romans, of het nu klassiekers zijn of niet, is dat ze je ook de context en stijl leren waarin woorden moeten worden gebruikt. Het maakt niet uit of je een thriller, roman of biografie leest, je zal ongetwijfeld nieuwe woorden tegenkomen.

Dit kan je dwingen om te pauzeren, dat woord in een woordenboek op te zoeken en verder te lezen. Telkens als je klaar bent met het lezen van een boek, kun je mogelijk een verzameling van honderden nieuwe woorden aan je woordenschat toevoegen.

 

Je visualisatie- en verbeeldingskracht verbeteren

Kinderen die op school of universiteit studeren worden vaak gepushed door ouders of leraren om de ‘klassiekers’ te lezen zonder echt uit te leggen waarom deze klassiekers hoog in het vaandel worden gedragen, omdat ze bedoeld zijn om de lezer te informeren over een oud tijdperk. Ze prikkelen hun verbeelding over karakter, universaliteit, plot, verhaal en interpretatie. Deze blootstelling is gunstig om de geest te laten dwalen, interpreteren en zich voor te stellen zonder grenzen.

 

Je laten inspireren en motiveren

Romans beperken zich niet alleen tot klassiekers. Er zijn ontelbare soorten romans, waaronder fictie, non-fictie, romantiek, thrillers, biografieën, fantasie, hedendaagse, regionale, sciencefiction, westerns, autobiografieën, zelfhulp en historische romans.

Je kunt een roman kiezen in een categorie of genre, afhankelijk van je keuze en interesses. Koop de biografie van Bill Gates als je een techfreak bent of lees een drama over een bepaalde periode als je een fan bent van onderwerpen als geschiedenis en sociologie. Gebruik romans om je te inspireren, te motiveren en vooruit te komen in de richting die je wilt.

 

Ontwikkelen van het vermogen om een gesprek te voeren met kringen die ook regelmatig lezen

Na verloop van tijd kan lezen onbewust een hele bibliotheek van referenties in je geest opbouwen. Dit maakt het mogelijk om associaties te creëren die op hun beurt weer helpen bij het onderhouden van gesprekken, vooral in kringen die ook regelmatig lezen.

Als iemand je bijvoorbeeld vertelt dat ze je een aanbod doen dat je niet kunt weigeren en beginnen te grinniken, dan snap je de grap niet tenzij je weet dat het een directe verwijzing is uit The Godfather.

Blog lezen voordelen

 

Voordelen van het lezen van blogs

Alledaagse tips door alledaagse experts krijgen

Het meest nuttige voordeel van het lezen van blogs is dat je je kunt afstemmen op alledaagse tips geschreven door alledaagse experts. Van tips over hoe je een lekkende gootsteen kunt repareren tot tips over hoe je je haar als een beroemdheid kunt stylen tot hoe je er uit kunt zien als een hipster. De wereld van blogs zit vol met intrigerende teksten die je zeker helpen in de eigenzinnige hoeken van het leven, waarvoor er geen officiële handleidingen zijn.

 

Te weten komen wat de wereld bezighoudt

Blogs hebben vaak een uiteenlopend publiek. Terwijl sommige lezers speciaal hun favoriete blogs bezoeken om de laatste post gretig te lezen, zijn er sommige lezers die van de ene blog naar de andere springen om een gevoel te krijgen van wie wat zegt.

Iedereen kan commentaar geven of schrijven op blogs en dat is de reden waarom blogs gedijen met meningen. Surf naar een aantal populaire nationale dagelijkse blogs, bekende tech blogs of fashion blogs om een idee te krijgen waar de wereld het over heeft.

 

Contact maken met mensen die dezelfde interesses delen

Het lezen van blogs op het internet kan je helpen om in contact te komen met gelijkgestemden die dezelfde interesses delen. Mensen die regelmatig een bepaald blog lezen, zullen deze waarschijnlijk volgen en er commentaar op geven. Je kunt je mening met dergelijke mensen delen en ze verder volgen op social media sites zoals Facebook of Twitter.

Het is vaak genoeg gebeurd dat bloggers hun volgelingen persoonlijk ontmoeten. Of je nu de kans krijgt om je online vrienden persoonlijk te ontmoeten of niet, het lezen van blogs kan je zeker in contact brengen met mensen met vergelijkbare interesses.

 

Beoordelingen over producten en diensten lezen

Beoordelingen en feedback over nieuw uitgebrachte producten of diensten worden binnen enkele minuten na het uitbrengen gepubliceerd in de vorm van enthousiaste bloggers.

Door regelmatig blogs te lezen, kan je op de hoogte blijven van de laatste recensies over een nieuwe LCD TV, hype over de volgende iPhone of meningen over een bepaald product op populaire webshops. Vergeet het lezen of het bekijken van advertenties, blogs zijn wat je moet lezen om in harmonie te zijn met wat populair is en wat niet.

Krant lezen voordelen

 

Voordelen van het lezen van kranten

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de wereld

Weten wat er in de wereld gebeurt is een van de meest voor de hand liggende voordelen van het lezen van kranten. Blader door de krant om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de politiek, het bedrijfsleven, entertainment en internationale krantenkoppen. Dit alles draagt bij aan het vergroten van je algemene kennis.

Het belangrijkste voordeel van het lezen van kranten is dat alle soorten nieuws in één keer toegankelijk zijn. Je kunt ervoor kiezen om je in detail te richten op de gebieden die je interesseren. Maar door elke ochtend snel te lezen blijf je op de hoogte van het laatste en belangrijkste nieuws.

 

Informatie waar je misschien niet in het bijzonder naar op zoek was

Argumenten en discussies over kranten die geleidelijk aan irrelevant en overbodig worden door hun online tegenhangers, duiken op. Dit is misschien niet helemaal waar, omdat kranten de lezers niet de mogelijkheid bieden om informatie te geven waarnaar gezocht wordt. Alles staat op een presenteerblaadje en het is de keuze van de lezer om te lezen wat hij of zij wil.

Zo kan het zijn dat je tijdens het lezen van de krant een interessant debat tegenkomt, dat je nooit op het internet zou zijn tegengekomen, omdat je er niet actief naar op zoek zou gaan. Dit is ook een van de redenen waarom kinderen op school herhaaldelijk wordt verteld dat ze kranten moeten lezen. Om ze bloot te stellen aan informatie die ze over het algemeen niet zouden opzoeken.

 

Een nieuwsbericht of een zaak grondig volgen

Van kranten is bekend dat ze goed onderzochte en grondige journalistieke stukken dragen die over het algemeen doordrongen zijn van inzichtelijke meningen. Of het nu gaat om een landelijk protest, controverses bij een verkiezing, een economische crisis of intimidatie op basis van geslacht, kranten kunnen een rijke bron zijn om een zaak of een verhaal tot in detail te volgen.

Volg een verhaal en krijg diepgaande kennis door te weten wat de overheid erover zegt, hoe de gewone burger reageert of de meningen die beroemdheden over de kwestie hebben.

 

Op de hoogte blijven van lokaal nieuws

Het lezen van de lokale kranten kan je kennis over je woonplaats vergroten. Ontdek welk appartement te huur is, welke loodgieter een bulkkorting aanbiedt, welk restaurant gratis thuisbezorging biedt of welke bloemist een interessante promotie op feestelijke boeketten aanbiedt.