Als je van grote, dikke boeken vol met illustraties en vreemde stukjes informatie houdt, dan is de Atlas van Amsterdam voor jou.

Dit gewichtige boekje bevat meer dan 250 pagina’s met volledige gekleurde kaarten, foto’s en diagrammen met details over Amsterdam. Van het aantal fietsen tot een kaart van Zorgvlied begraafplaats, van vastgoedwaarden tot een gids naar de stad in Rembrandts tijd. Wil je meer weten over beschermde bomen, de locatie van homobars, waar moorden en ganstermoorden plaatsvinden of gewoon waar je een gespecialiseerde boekenwinkel kunt vinden? Je vindt het allemaal in dit boek.

De atlas is verdeeld in duidelijke onderwerpen die zich concentreren op de belangrijkste aspecten van de ontwikkeling van de stad. Van de evolutie tot de samenstelling van de bevolking, de industrie en de cultuur. Het laatste deel zoomt in op de acht deelgemeenten.

Het is een koffietafelboek om op te pakken en neer te zetten in plaats van iets om in bed te lezen. Maar op elke pagina staat een fascinerend feit. De vertaling is op sommige plaatsen wat onhandig is (als je de Engelse versie wilt lezen), maar gezien de focus ligt op de foto’s, is de een ingewikkelde zin gemakkelijk te negeren. En voor de prijs is een geweldig cadeau voor iederen Amsterdammer.