Boeken over de Nederlandse fietscultuur blijven groeien in populariteit en elk jaar verschijnen er meer titels op de boekenplanken. Vier jaar geleden publiceerde de Amerikaanse fotojournalist Shirley Agudo, langdurig in Nederland woonachtig, Bicycle Mania, met lovende kritieken van internationale lezers.

Voortbordurend op ditzelfde thema heeft Agudo onlangs een nieuwe uitgebreide versie van haar eerste boek uitgebracht, met de titel The Dutch and Their Bikes: Scenes from a Nation of Cyclists. Dit nieuwe salontafelboek toont ongeveer 700 foto’s van Nederlanders die fietsen – een activiteit die inherent is aan hun dagelijks leven. De foto’s zijn losjes gerangschikt op thema: transport, kleuren, weer, leeftijd, dieren en speciale gelegenheden.

Het boek opent met een deel van goed onderzochte feiten over fietsen in Nederland, waaronder wat er gebeurt met fietsen die langdurig in de openbare ruimte staan (dat wil zeggen, ze worden weggehaald en naar het Fietsdepot gebracht om voor tien euro teruggevonden te worden door hun eigenaren, hoewel 70% van deze fietsen niet opgehaald wordt). Door het toevoegen van een korte lijst van fietsinnovaties, ondersteund door zowel de lokale als nationale overheid, benadrukt Agudo het belang van de fiets voor het milieu en de economie van Nederland.

Op de 352 pagina’s van het boek staan commentaren van een breed scala aan mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij de fietscultuur in Nederland, waaronder mensen die werkzaam zijn bij verschillende overheidsfunctionarissen, transportorganisaties, fietsorganisaties, fietsbedrijven, fietsfabrikanten en online fietsfora. Vaak worden informatie en meningen herhaald, waardoor de voordelen van het fietsen voor zowel het individu als de gemeenschap worden herhaald.

The Dutch and Their Bikes is een geschenk voor de toeristische sector van Nederland. De foto’s tonen de Nederlanders als een ongebonden, milieubewuste, stoere bevolking die het eenvoudige plezier van het fietsen kennen en het als hun favoriete vervoermiddel hebben geadopteerd. Fietsen wordt internationaal erkend als een plezierige en milieuvriendelijke activiteit. Door de fiets te identificeren als een integraal onderdeel van de Nederlandse cultuur, heeft Shirley Agudo nog een reden toegevoegd voor bezoekers om te komen ervaren waar het in Nederland om draait.