Een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van de Osho Dynamic Meditatie op de menselijke hersenen.

Dr. Frederico Montecucco uit Italië voert sinds tien jaar een onderzoek uit naar de wetenschappelijke aspecten van de menselijke evolutie. Zijn eigen vijfentwintigjarige ervaring met meditatie heeft ertoe geleid dat zijn veld van onderzoek zich heeft gericht op de derde fase van de Dynamische meditatie, waar men, met de handen omhoog gestrekt, op en neer springt, op de platte voeten neerkomt en daarbij Hoe-Hoe roept.

Wat is het verschil tussen: de hersenen, het denken, bewustzijn en no-mind?
De hersenen zijn een machine, en het denken is de werking van die machine. Bewustzijn, ook wel no-mind genoemd, of ook "hij-die-gadeslaat", of "getuige" - of in verschillende tradities de ziel, de geest, of de niet-zelf - is dat wat beide gadeslaat, die van beide onafhankelijk is.
Wetenschap gaat ervan uit dat de hersenen een machine zijn, en het denken slechts een activiteit. Einde verhaal. Wat betreft de wetenschap bestaat er geen bewustzijn. Zij gaat ervan uit dat iedere evolutie berust op toeval. Er bestaat geen intelligentie; er is geen bewustzijn betrokken bij evolutie. In zover is menselijke evolutie volslagen willekeurig. Voor de wetenschap is de hoogste prestatie van evolutie, is het summum van evolutie een groter en beter denkvermogen.

En de hersenen, zijn er in feite niet meer dan één?
Ja, we beschikken over drie hersenen. De eerste zijn de reptiele hersenen. Deze is heel primitief, en heeft betrekking op instincten zoals seks, slaap, voedsel, overleving en agressie. Het is psychosomatisch verbonden met de onderbuik.

De tweede zijn de zoogdier hersenen, de emotionele hersenen, die psychosomatisch verbonden zijn met de borst.

En ten derde zijn er de mentale ofwel menselijke hersenen, waardoor we een virtueel beeld kunnen krijgen van de externe werkelijkheid. In deze virtuele mentale wereld kunnen we onze fantasie uitleven, de hemel en de hel. Deze hersenen beheersen en bepalen de reptiele en de zoogdierhersenen, dat wil zeggen de emoties en instincten. Hieruit ontstaat een sociaal culturele hiërarchie die heel onnatuurlijk is.

Nu is de wetenschap erachter gekomen dat deze drie hersenen niet met elkaar samenwerken, dat zij in feite in een staat van schizo-fysiologie verkeren. Dit is de "normale" toestand, maar niet een gezonde. Het houdt in dat zelfs ons lichaam/geest gespleten is. We kunnen door meditatie terugkeren naar een gezonde toestand. Als de hersenen als één geheel werkt, zijn de delen in een diepere samenhang of synchroniciteit.
De Osho visie van een "nieuwe mens" is van een mens waarbij geen scheiding bestaat in het lichaam/geest complex, omdat hij handelt vanuit eenheid van bewustzijn. Dat houdt in dat in hem de drie hersenen niet langer tegen elkaar in-, maar als eenheid samenwerken.

Kunt u uitleggen hoe u het ziet dat de Dynamische Meditatie inwerkt op de drie verschillende hersenen?
De Dynamische Meditatie is één van de meest wetenschappelijke methodes om de drie delen van het lichaam - lichaam, denken en hart - te helen en te integreren, en ook de drie delen van de hersenen.
Het eerste deel van de meditatie, het "vuur-ademen", werkt op de reptiele hersenen, waardoor we in staat zijn los te komen van de controle van de hogere hersenen. Zo kunnen zich emoties en instincten manifesteren.

De tweede fase, de catharsis werkt op de zoogdier hersenen, waar geblokkeerde emoties schoongemaakt worden, en oude geestelijke herinneringen en trauma's worden losgemaakt.
In de derde fase waar de eerste chakra met springen en geluid wordt gehamerd, stuur je de energie naar een hoger deel van het lichaam, waardoor een diep gevoel van integratie wordt ervaren. Dan kun je een punt bereiken waar je zonder inspanning vijftien minuten lang kunt springen.
Acupunctuur kent verscheidene energiepunten in de voetzolen, die zeer primair zijn. Via verschillende metingen kwamen we erachter dat door de voetzolen te belasten - zoals in de derde fase gebeurt - je de hersenen positief beïnvloedt. Vandaar het belang om plat op de voeten neer te komen, ook op de hiel.

En als je dan bij de vierde fase komt, plotseling stoppen en als bevroren blijven staan, verkeert het hele systeem al in een diepe eenheid en stroomt de energie vrij door het hele lichaam. Je bent niet langer gefragmenteerd, maar hebt een stromend lichaam. Dit verschaft een basis van waaruit je kunt gaan experimenteren met jezelf. Zoals Osho hierover zegt, zijn de andere fasen een voorbereiding. Vanaf dit punt kun je beginnen meditatie te ervaren.

De meeste Osho meditaties volgende deze opbouw. Zij zitten ongelofelijk wetenschappelijk in elkaar, dé inspiratie van een genie! Voor zover ik weet heeft zoiets nog niet eerder bestaan, geen enkel systeem dat zo door en door systematisch en wetenschappelijk is opgebouwd, zo compact in de tijd van één uur en zo hedendaags in zijn structuur.
© The Osho Times

Het kleine abc van meditatie

 Osho books / Boeken Meditatie  Pareltjes / Pearls Music Home Meditation GiftShop

 OSHO PUBLIKATIES
 e-mail: info@osho.nl
 
© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
 © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights