De sleutel is oplettendheid, en dan kun je alles in goud veranderen:
De pijn binnengaan

De volgende keer dat je hoofdpijn hebt, probeer dan een kleine meditatieve techniek, alleen maar om te experimenteren; daarna kun je het uitproberen op ernstiger ziekten en grotere symptomen.

Zit stil en kijk naar de pijn, kijk er diepgaand naar niet alsof je naar een vijand kijkt, nee. Als je ernaar kijkt alsof hij je vijand is kun je er niet op de juiste manier naar kijken, dan zul je hem vermijden. Niemand kijkt direct naar de vijand; je vermijdt hem, je hebt de neiging hem te ontlopen. Kijk ernaar als naar je vriend. Het is je vriend; hij bewijst je een dienst. Hij zegt: Er is iets niet in orde kijk er eens naar wat het is. Zit alleen maar stil en kijk diepgaand naar de hoofdpijn, niet met het idee om hem te laten ophouden, niet met het verlangen dat hij zou moeten verdwijnen, geen conflict, geen gevecht en geen verzet. Kijk er maar naar, naar wat het is.

Kijk toe, zodat als er een innerlijke boodschap is de hoofdpijn je die kan doorgeven. De hoofdpijn heeft een gecodeerde boodschap. En als je heel stil kijkt, zul je verbaasd staan. Als je stil toekijkt, zullen er drie dingen gebeuren.

Ten eerste: hoe meer je ernaar kijkt, hoe ernstiger de pijn wordt. Dan zul je een beetje verbaasd staan: Hoe kan het me helpen als de pijn ernstiger wordt? Hij wordt ernstiger omdat je hem vermeden had. Hij was er al, maar je vermeed hem; je onderdrukte hem al; zelfs zonder aspirine onderdrukte je hem al. Als je er diepgaand naar kijkt, verdwijnt de onderdrukking. De hoofdpijn zal zijn natuurlijke sterkte krijgen. Dan kun je ernaar luisteren zonder watten in je oren, zonder oordoppen. Dan zal de pijn heel erg zijn.

Het tweede verschijnsel is dat de hoofdpijn in n punt samentrekt; hij zal niet over een groter gebied verspreid zijn. Eerst dacht je: Mijn hele hoofd doet pijn. Nu ga je zien dat het niet je hele hoofd is, het is alleen maar een kleine plek. Dat is ook een aanwijzing dat je er nu diepgaander naar kijkt. Voelen dat de hoofdpijn verspreid is, is een trucje dat is een manier om hem te vermijden. Als hij geconcentreerd is op n punt zal hij intenser zijn, dus creer je de illusie dat je hele hoofd pijn doet. Als hij verspreid is over je hele hoofd zal hij op geen enkele plek zo intens zijn. Dit zijn trucjes die we blijven uithalen.

Kijk er diepgaand naar, en de tweede stap is dat het punt alsmaar kleiner wordt. En er komt een moment dat de pijn op de punt van een naald lijkt heel scherp, immens scherp en heel pijnlijk. Je zult nooit eerder zon pijn in je hoofd gevoeld hebben, maar hij is beperkt tot een kleine plek.

Ga door met er diepgaand naar te kijken.

Dan gebeurt het derde en belangrijkste. Als je blijft kijken naar deze plek, terwijl de pijn heel ernstig is en beperkt is tot n punt, geconcentreerd, zul je vaak zien dat de pijn verdwijnt. Als je er perfect naar staart, zal hij verdwijnen. En als hij verdwijnt zul je een glimp opvangen waar hij vandaan komt wat de oorzaak is. Als het effect verdwijnt, zul je zien wat de oorzaak is.

Dit zal vele malen gebeuren: de pijn komt weer terug. Je staart er niet meer zo alert naar, zo geconcentreerd, zo aandachtig: hij komt terug. Als je er werkelijk intens naar staart, zal hij verdwijnen en als hij verdwijnt ligt daarachter verborgen de oorzaak. En je zult verbaasd staan dat je mind bereid is de oorzaak te onthullen.

uit Osho, Leven en sterven - op een onbekende reis 
Het kleine ABC van meditatie

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 654 737
 e-mail:info@osho.nl

Copyright teksten, fotos en illustraties van Osho: Osho International Foundation
  Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiren/publiceren van teksten van Osho, zie:  www.osho.com/copyrights